Najaarsbusreis - 24 oktober 2015

VERSLAG

Aan het eind van onze busreis naar Nederland vorig jaar nodigden we onze vrienden van OTMV Zuid-Brabant uit om bij ons te komen, en zo gingen we op zoek naar een viertal locaties waar we hun en onze leden konden ontvangen. Gezien de trouwe deelnemers aan de OTC-busreizen al heel wat verzamelingen in de nabije en de verre buurt gezien hebben, is het niet altijd zo makkelijk om hen nog te verrassen, zeker niet als je in Vlaanderen wil blijven. Toch gingen we vol goede moed ervan uit dat we in deze opdracht zouden slagen, en ja hoor: de vier stopplaatsen hadden volgens ons alles om deelnemers van OTC en OTMV te bekoren€
Reeds van in de vroege morgen belooft het een behoorlijke nazomerdag te worden. 120 deelnemers staan in Oostrozebeke te wachten om richting de Vlaamse Ardennen te trekken. Ikzelf mag mee met bus 1, Christa is verantwoordelijk voor de tweede bus en Pieter zal de mensen in bus 3 uit Nederland gezelschap houden. Het programma is zo opgesteld dat op iedere locatie steeds maar één bus aanwezig is, zodat de deelnemers rustig de tijd krijgen om alles te bewonderen.

Onze groep trekt eerst richting Johnny Nuttin in Marke. Deze (bijna) rustende brandweerman is meer dan dertig jaar bezig met het verzamelen van stationaire motoren, pompen en allerhande klein materiaal uit de werkplaats en erbuiten. Honderduit vertelt Johnny ons over zijn avonturen tijdens zijn zoektocht naar ‘alaam’ en de toepassingen van het materiaal uit zijn collectie. Het lijkt of de Nuttins maar even naar hun motoren moeten zwaaien om ze te laten draaien, zo vlug komen ze allemaal weer tot leven! Heel wat unieke stukken passeren de revue, zoals een paar motoren van het lokale merk la Fourmi en een wagenmakersdraaibank. Johnny hoopt om zich tijdens zijn pensioen nog meer met zijn hobby te kunnen bezighouden, en dat kunnen we alleen maar toejuichen!


Het museum van Johnny Nuttin met de vele werktuigen

In de late voormiddag trekken we naar Sint-Denijs, waar onze ondervoorzitter Gerard Goemaere zijn collectie tentoonstelt. Door de jaren heen heeft Gerard een gigantische collectie tractoren uitgebouwd, die hoofdzakelijk van voor WO II dateren, maar ook een heel mooie verzameling oldtimerauto’s van het merk Ford. Gekende merken als Case, Avery, Rumely en Hart-Parr behoren tot zijn verzameling, die ondertussen ook aangevuld is met een paar jongere tractoren van de merken Deutz, Pampa,Kiva, enz€ Gerard geniet tussen zijn drukke werkzaamheden door graag van zijn verzameling en de restauratie van een paar tractoren, maar net als bij zovelen ontbreekt hem de tijd zich hier nog meer in te verdiepen€ Bij een aperitiefje staat iedereen nog wat bij te praten over die mooie collectie, en kunnen we richting Balladehof vertrekken om het middagmaal te nuttigen.


Zicht op de afdeling prairietractoren van de collectie Goemaere

De deelnemers krijgen in het restaurant een lekker middagmaal geserveerd. Het mag ook al eens gezegd worden dat de bediening hier heel vlot verliep en het eten heel lekker was! Op nauwelijks anderhalf uur tijd kwamen soep, een hoofdgerecht en een kop koffie met versnaperingen voor bijna tweehonderd man voorbij, je moet het maar doen!
Na de middag trok ons gezelschap richting Avelgem, waar Patrick Christiaens zijn New Holland-concessie runt en door de jaren heen een flink uit de kluiten gewassen collectie oldtimers bijeengebracht heeft, hoofdzakelijk van de merken Fiat/Someca, maar ook Ford en talrijke andere als Lanz, Landini en niet te vergeten een aantal unieke stukken als een Spinnekop en een Claeys-trekker. Patrick had het geluk zijn collectie te kunnen uitbreiden met een drietal Fiat-tractoren uit de 700-serie, dus uit de beginperiode van de Italiaanse tractorbouwer. Samen met Leon zijn Patrick en zijn zoon ondertussen bezig aan de restauratie van verschillende oldtimers, die zich nog heel regelmatig met één of meerdere eenheden uitbreidt. We willen de familie Christiaens daarbij alle succes toewensen!

Fiat 700
Zicht op de collectie Fiat 700-tractoren van de familie Christiaens

Onze alweer laatste stopplaats brengt ons net over de taalgrens in Orroir. Hier runt de familie Declercq een autogarage en koetswerkbedrijf, maar vader Jozef is verknocht aan zijn oude tractoren van de merken Deutz en Fahr, alsook zijn Moes-motoren en een imposante Deutz-motor. Ondanks zijn hogere leeftijd is Jozef nog altijd bezig met het in stand houden van zijn collectie. Heel regelmatig laat hij zijn tractoren nog eens tot leven komen, zo ook tijdens ons bezoek. Pronkstuk van zijn tractorverzameling is een D 8005, die hij vlot laat starten. Het opstarten van de Deutz-motor is ook een kolfje naar zijn hand, want de motor loopt alsof het de eerste keer was. Naderhand vertelt Jozef me over zijn belevenissen als Fahr-en later Deutz-dealer, en hoe hij zich tegenwoordig nog bezig houdt met schaalmodellen als traptractoren en legervoertuigen. Jozef is maar al te gelukkig met de gedenkplaat die we voor hem hebben laten maken!


De collectie Fahr-en Deutz-tractoren van Jozef Declercq

Aan het eind van de middag is het tijd om terug te keren naar de hoeve Goemaere, waar iedereen bij een natje en een droogje nog wat kan bijpraten over de vele bezienswaardigheden die dag. Samen met het bestuur van OTMV worden plannen gesmeed om volgend jaar opnieuw naar Nederland te trekken, want Ad is ervan overtuigd dat hij met verschillende nieuwe locaties zijn en onze leden opnieuw zal weten te bekoren!

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de vier gastfamilies van deze najaarsreis, de bestuursleden van OTC voor het uitwerken van het programma en natuurlijk de deelnemers van OTMV en OTC die zo talrijk aanwezig waren om deze unieke verzamelingen van dichtbij te bekijken!

Geert Declercq